Sunday, February 9, 2020

Nädal 2 - Nähtused IT ajaloost
   
    Kõigepealt kirjeldaksin nähtust interneti algusajast, mis on säilinud siiani. Selleks on e-kiri või inglise keelest sõna e-mail. Algsel kujul on e-mail pärit juba 1960-ndatest. Siis oli kirja saatmise tingimuseks, et nii saatja kui saaja oleksid samal ajal võrgus, ehk võib paralleele tuua tänapäeval tuntud kiirsõnumitega. 1970-ndate keskpaigaks oli e-mail juba tänapäevalgi tuntud formaadis ning aja ja tehnoloogia arenedes sai saata ka juba rohkem tektsi kui ainult ASCII foramaadis tähemärke ning lõpuks juba ka manusena faile.
    E-kirjadel on tänapäeval väga suur roll. Igal arvutikasutajal on e-posti aadress ning iga firma kasutab e-posti. E-mail on arenenud rohkemakski kui ainult kirjade vahetamise platvormiks. Lisaks sellele võib pidada seda ka isikutuvastuse platvormiks, kuna registreeides uusi kontosid erinevatel veebilehtedel, on vaja e-posti kui kinnitust, et just sina oled see isik, kes registreerib. E-post on jäänud oma olemuselt sarnaseks kui algusaegadel ning tõenäoliselt eksisteerib ka tulevikus.

    Nähtus, mis minu arvates on kadunud või asendunud uute tehnoloogiatega on jututoad.
    Jututoad said alguse 1970-ndatel ning esimene internetipõhine jututoasüsteem kandis nime Talkomatic. Seal sai korraga ühes võrgus olla viis inimest ning sõnumid tekkisid ekraanile täht-tähe haaval nii, nagu sisestaja neid trükkis.
    Tänapäeval on minu arvates jututoad kadunud nähtus või siis väga suurel määral populaarsust kaotanud. Jututubade eesmärk on siiski vahetu ning tolles hetkes toimuv vestlus inimeste vahel. Tänapäeva kiire tempo juures eelistatakse siiski kiirsõnumeid või platvorme, kus vastata ning kirjutada saab siis, kui inimesel selleks aega on.
   Kindlasti on jututubadel oma koht internetis ning päris kadunud need ei ole, kuid nende vähenev populaarsus viitab siiski sellele, et jututoad on asendunud teistsuguste suhtlusvahenditega.

No comments:

Post a Comment