Sunday, February 16, 2020

Nädal 3 - Uus meeida - Wikid.

    Wikid

    Ekslikult võiks arvata, et lühend Wiki viitab veebientsüklopeediale Wikipedia või eesti keelsele saidile Vikipeedia. Tegelikult ei ole aga "Wiki" lühend, vaid tähendab veebilehte, mis võimaldab külastajatel sisu lisada, muuta ja kustutada.
    Wikisid on väga palju erinevaid. Paljud neist on orienteeritud mingile kindale valdkonnale. Näiteks "Familipedia" sugupuude jaoks, "LyricWiki" laulusõnade jaoks või näiteks "Galaxiki", mis on nii öelda ilukirjanduslik, ning tegeleb väljamõeldud galaktika loomisega. Populaarseim ning suurim wiki on entsüklopeedia valdkonda kuuluv "Wikipedia", mille inglise keelses versioonis on peaaegu 6 miljonit artiklit ning eesti keelses üle 200 000.
    Oma populaarsuse tõttu on Wikipedia artiklid ühed põhilised allikad informatsiooni leidmiseks. Tänapäeval, kui internet on kõigile ja igal pool saadaval, on see veebientsüklopeedia asendanud informatsiooni otsimise teatmeteostest ning muudest allikatest. Ilmselt ei ole tegu mugavuse ega laiskusega, vaid pigem teadmatusega. Suur hulk inimestest, kes kasutavad Wikipediat informatsiooni allikana, ei ole teadlikud, et artikleid võivad kirjutada ning muuta kõik kes soovivad. See tähendab aga seda, et sisu võib olla ekslik. Samuti on palju juhtumeid tahtlikult valede artiklite kirjutamisest.
On näiteid inimeste surmast teatamisest, mis tegelikkuses ei vasta tõele või valede väidete lisamine artiklisse mõne tuntud inimese kohta. Näiteks on Wikipedias olnud artikkel briti endise peaministri Tony Blairi kohta, et ta "kummardab" Hitlerit või, et David Beckham oli hiinlasest väravavaht 18. sajandist. Samas tulevad sellised "naljad" üpris ruttu välja ning parandatakse mõne inimese poolt.
    Kuna üha enam raamatuid on saadaval internetis, võtavad Wikid ning muud lihtsasti kättesaadavad allikad teatmeteoste rolli üle. Kõige kergemalt leitud informatsioon ei pruugi aga olla alati kõige täpsem ning tasuks siiski olulised faktid kindlamatest allikatest üle kontrollida.

No comments:

Post a Comment