Wednesday, March 11, 2020

Nädal 6 - Autoriõiguste reform


    Lugedes läbi Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatu „The Case for Copyright Reform“, võib nende ettepanekute kohta teha mõningaid järeldusi.
    Moraalsed õigused - On õige, et kellelgi pole õigust omistada kellegi teise tööd ning väita, et see on tema oma. Kuid ehk peaks olema ikkagi reguleeritud mingil määral autorile viitamine. Seda pigem tänapäeval levinud valeuudiste kontekstis. Ilmselt tuleks see kasuks, kui rohkem fakte ning väiteid tuleks viidata selle originaalautorile, kuna siis on võimalus lugejal otsustada, kas allikas ning autor on usaldusväärsed.
    Mitteärilisel eesmärgil jagamine - Leian, et kasvõi ainult enda tarbeks filmide, muusika, mängude jne allalaadimist tuleks siiski piirata. Minu hinnangul võiks olla mingi ajaline piirang, näiteks 5 aastat, kui enda jaoks mängimiseks mõne vanema mängu allalaadimisel ei oleks seaduslikku piirangut ees. 
    Tasuta sämplimine - Minu hinnangul ei tuleks samuti autoriõigustega piirata paroodiate tegemist või teise autori muusikapalast mingi lõigu kasutamist. Kirjeldades näiteks mõnda muusikateost, on räägitud sellest, et kui palju üldse on järgi unikaalseid muusikapalu. Usun, et kuna muusikat on maailmas nii palju, on täiesti reaalne, et isegi kogemata võivad kaks muusikapala väga sarnased olla. Miks siis mitte lubada kasutada kellegi teise loomingut millegi uue loomiseks. Ilmselt mainides originaalautorit kaasautorina, oleksid mõlemad osapooled rahul.
    20 aastat ärilist monopoli - Kõik teosed rangelt ühe mõõdu järgi 20-ks aastaks autoriõigustega kaitsta ei ole minu arvates mõistlik. Ilmselt tuleks neid vaadata valdkonniti. See aeg võiks ka lühem olla, kuid 20 aastat tundub üpris mõistlik piir. Selle ajaga on piisavalt uusi tehnoloogiaid peale tulnud, et 15-20 aasta vanune asi võib olla iganenud ning ei ole mõtet seda õigustega kaitsta.
    5 aasta tagant registreerimine - See punkt haardub hästi eelmisega, kuna kui iga viie aasta tagant oma toodet nii-öelda uuesti patendeerida, polegi ehk vaja eelmist punkti. Ilmselt võiks see aeg ka pikem olla, näiteks 10 aastat, kuid sellega tuvastaks ära kes ja kas soovib olla toote või teose autor.
    "Digitaalõiguste halduse (DRM)" keelustamine - Selle keelustamine või mitte lubamine toodetele on mõistlik. Kui inimene on näiteks filmi ostnud, peaks tal olema õigus ja võimalus seda ükskõik kus ja kuidas vaadata või e-raamatu vormingu muutmine selle lugemise hõlbustamiseks, kui seda tehakse ainult oma tarbeks.

x

No comments:

Post a Comment