Monday, March 23, 2020

Nädal 8 - IT proff

    Kes on tänase seisuga IT proff Eestis ning mis on tema eeldused, omadused ning oskused? Ilmselt võiks seda kirjeldust laiendada ka kaugemale, kui ainult Eesti piirid. Kuna senises elus puuduvad mul kogemused IT maailmaga, võin paralleele tuua muude valdkondadega, kus oma ala professionaalid vajavad sarnaseid omadusi kui IT valdkonna inimesed.
    Usun, et eelduseks ükskõik mis alal läbi löömiseks on ennekõike pühendumus ning tõsine huvi vastava valdkonna vastu. Vähese kogemusega inimesed võivad saavutada palju rohkem palju lühema ajaga kui kogenenud töötajad. Näitena võin tuua teistest valdkondadest inimesi, kelle puhul on esimesel tööpäeval või isegi proovipäeval näha, kas ta hakkab oma tööd hästi tegema või kas ta lahkub juba mõne aja pärast. Kui inimene tunneb huvi ala vastu ning on kohe algusest nii öelda "käed küljes" asjaga kaasas, on ta oluliselt edukam kui keegi, kes vaatab vaikselt kõrvalt kuidas asjad käivad. Sama paralleeli võib tuua ka ilmselt IT maailmas. Ka ülikooli diplom ei pruugi näidata, kas inimene on ametikohale parim kandidaat. Ilmselt on edukamad need inimesed, kellel ei pruugi diplomit olla, kuid kes on sarnased oskused omandanud iseseisvalt õppides ning asjasse pühendudes.
    Suhtlemisoskuselt võiks minu arvates IT proff olla siiski eeskujulik. Kuna suure tõenäosusega on tegu meeskonnatööga, tuleb teistesse suhtuda lugupidavalt ning austusega. Viisakad peaksid olema siiski kõik, kes kasvõi olude sunnil peavad teiste inimestega suhtlema. Inimene, kellel on piisav enesedistsipliin ning kes suudab teistega arvestada ning samal ajal viisakaks jääda, on edukam kui keegi, kes ei lase oma arvamust mõjutada ning ei arvesta teistega.
    Nii IT maailmas kui ka teistes valdkondades võib proffiks pidada inimest, kes tunneb oma valdkonna vastu suurt huvi, kes omab piisavaid teadmisi ning suudab ning tahab pidevalt ennast täiendada ja kes suhtub teistesse inimestesse lugupidavalt. 

No comments:

Post a Comment