Saturday, May 9, 2020

Nädal 15 - Eetikakoodeks

    Otsisin internetist erinevaid eetikakoodekseid mis oleksid suunatud tarkvara arendajatele. Tulemusi oli palju ning enamikes koodeksites oli kirjeldatud sarnaseid aspekte, mida üks tarkvarafirma või -arendaja peaks järgima.
    Valisin välja ühe näitena "Assicuation for Computing Machinery" tarkvaraarendajate kutse-eetika (https://ethics.acm.org/code-of-ethics/software-engineering-code/). Antud koodeksile on lähenetud kui kutse-eetikale, kus on lühidalt kirjeldatud kaheksat põhimõtet mida järgida ning samuti on iga punkti ka pikemalt ning põhjalikumalt kirjeldatud. Nagu enamikes, nii ka selles koodeksis, on põhiline teema üldised käitumisreeglid. Mitmes punktis on öeldud, et tuleb käituda üldiste käitumisnormide järgi. Samas on seda punkti palju dubleeritud, kuna nii avaliku käitumist, kliendisuhteid, juhatust ning kaastöötajaid kirjeldavates punktides on öeldud, et tuleb olla viisakas ning järgida üldisi käitumisreegleid ning tavasid.
    Minu jaoks omavad koodeksi kontekstis kõige suuremat väärtust punktid mis on seotud tootega ning inimese endaga. Toote kohta on öeldud, et tuleks tuleks kasutada uusimaid tehnoloogiaid ning toode peaks vastama kõrgematele standarditele. Inimese enda kohta on öeldud, et ta peaks ennast pidevalt arendama ning muutuma oma töös pidevalt paremaks. Need kaks punkti täiendavad teineteist ning need on punktid, mida peaks iga tarkvaraarendaja järgima. Tehnoloogia arenedes tekib palju uusi lahendusi ning praktikaid. Et toode oleks alati ajaga kaasas käiv, tulebki olla õppimisvõimeline ning pidevalt ennast uute tehnoloogiatega kurssi viima, et saavutada aina paremaid tulemusi ning kõrgemat standardit.
    Kas eetikakoodeks või kutse-eetika põhimõtted tuleks kindlasti kirja panna, selles pole ma päris kindel, sest üldiselt on eetika käitumisnormid mida peaks kõik niigi järgima. Samas on kirja pandud ning kõigile kättesaadavad normid motivatsiooniks parema ning kvaliteetsema töö saavutamisel.

No comments:

Post a Comment