Friday, May 1, 2020

Nädal 13 - IT tugilahendused

    On selge, et arvuteid, nutitelefoni ning muud elektroonikat kasutavad kõik inimesed, kaasa arvatud erinevate puuetega inimesed. Samas ei kujuta paljud ette, kuidas näiteks pimedad või vaegkuuljad kasutavad telefone või inimesed, kes ei suuda oma jäsemeid liigutada kasutavad arvuteid. Selle jaoks on aga kasutusel mitmeid erinevaid tehnoloogiaid, kuidas puuetega inimestele seadmed kasutatavaks teha.
    Üks selline lahendus on näiteks ekraanilugerid vaegnägijatele. Tehnoloogia pole küll kõige uudsem, kuid iga arendaja peaks mõtlema ka sellele, et tema rakenduse sihtrühm ei ole ainult puueteta inimesed. Ühe näitena võib tuua pildid veebilehtedel. HTML-is tuleks igale pildile kirjutada juurde alternatiivne tekst, mida seal pildil kujutatud on. See ei ole ainult selle jaoks, et nägija saaks teada, mis pildil on, kui pilt ei peaks ära laadima, vaid ekraanilugerid loevad pildi alternatiivteksi ning ka vaegnägijad, kasutades veebilehte, teaksid mida on kujutatud. Tänapäeval on see probleem väiksem, kuid on ikkagi juhuseid kus pildi nimi on "pilt1", "pilt2" jne. See on mitte midagi ütlev ning muudav vaegnägijale lehekülje kasutamise ebameeldivaks.
   Lisaks sellele peaks iga mobiilirakenduse arendaja mõtlema sellele, et tema rakendust võib kasutada ka vaegnägija. Ei ole vahet, millise rakendusega on tegemist, kas uudiste lugemiseks mõeldud või kaardirakendusega. Tean juhust, kus ühel taksotellimise rakendusel kaotati ekraanilugeja võimalus uuendusega. See aga võis tekitada paljudeski vaegnägijates palju ebamugavust, kui ühel hetkel enam taksot tellida polnud võimalik, sest rakendust ei olnud võimalik enam kasutada.
    Seega tuleks igal arendajal mõelda, kuidas muuta oma veebileht või rakendus kasutatavaks kõigile, kaasa arvatud puuetega inimestele ning mitte jätma kahe silma vahele lihtsaid võimalusi nagu näiteks ekraanilugeri valmidus.

No comments:

Post a Comment