Sunday, April 5, 2020

Nädal 10 - Hacker-HOWTO

    Lugesin Eric S. Raymondi kirja pandud artiklit "How to become a hacker". Artikkel kirjeldab põhimõtteid mille järgi peaks häkkeriks saada sooviv inimene tegutsema. Samuti toob tekst välja erinevused avatud ning suletud lähtekoodiga programmide kohta ning erinevused "häkkerite" ja "kräkkerite vahel".
    Kõigepealt kirjeldab artikli autor kes või mis on häkker ning miks ei ole inimesed, kes seadusi rikuvad ning oma oskustega halba püüavad teha, näiteks teiste kontodele või süsteemidesse sisse muukimine, häkkerid, vaid neid nimetatakse halvustavalt "kräkkeriteks". Järgnevalt kirjeldatakse milline peab olema suhtumine, et häkkeriks saada ning mis võiksid olla baasteadmised ning oskused, kaasaarvatud oskused, mis ei ole arvutite ega programmeerimisega seotud. Lõpetuseks kirjeldab autor mis teeb häkkerist hea häkkeri ning kuidas oma reputatsiooni ning staatust teiste seas tõsta.
    Minu jaoks murdis loetud artikkel teatud stereotüübid häkkerite kohta. Olin arvamusel, et häkker on keegi, kes teeb kurja ning kõike omakasupüüdlikult. Autor suutis mind veenda, et häkker on keegi, kes vastupidiselt teeb asju, mis oleks kõigile vajalikud ja kasulikult ning seda mitte omakasupüüdlikult. Samuti suutis tekst mind veenda, et kui soovida häkkeriks saada, siis on kõige olulisem suhtumine. Häkkeri põhioskuste osas jään teksti autoriga mingil määral eri arvamusele. Ilmselt ei satu seda artiklit igaüks lugema. Kui inimesel peaks tulema mõte, et hakata häkkeriks ning tal puudub programmerimise oskus või ei tunne ta Unixi operatsioonisüsteemi, on võtnud ta tõenäoliselt liiga suure eesmärgi. Usun, et häkkeriks saada soovijatel on nii-öelda põhioskused ammu omandatud ning staatus "häkker" oleks mingi uus verstapost kuhu poole pürgida. Arvan, et inimesed, kes on häkkerid, ei ole lugenud kasutusjuhendit, kuidas häkkeriks saada, vaid see staatus on tulnud suure töö ja tahtega. Tekst oleks võinud olla rohkem suunatud mingi kindla sihtgrupi poole - kas algajad, kes vajaksid suunitlusi mille poole pürgida, või kogenud häkkerid, kellele jagada soovitusi kuidas ennast arendada või kuidas mitte kalduda kräkkeri staatuse poole.
    Artikkel "How to become a hacker" oli hästi lahti seletav, kes on häkker ja millega ta tegeleb ning millised omadused peaksid heal häkkeril olema. Tekst jäi aga liiga laiahaardeliseks ning jäi arusaamatuks kas see oli suunatud rohkem "mehele metsast", kes ei ole programmerimise ning arvutitega väga tuttav, või kogenenumale inimesele, kellele anda suuniseid enda arendamiseks.

No comments:

Post a Comment